fredag 20. juni 2008

Sterk snuoperasjon

Turk Genclik - Ljan 2-5 (2-1)
1-0, 1-1 Arne Torp, 2-1, 2-2 Kenneth Aschehoug, 2-3 Dida Steiro, 2-4 Michal Hammer, 2-5 Ståle Bjørnersen

Ljan: Rene Svendsen - Espen Bye (John Bjørnersen i 45 min), Stig Henning Morken, Bjarne Johan Dyrøy, Kenneth Aschehoug - Michal Hammer (Ståle Bjørnersen i 10 min), Bjørnar Andersen, Espen Starheim (Tron Halvorsen i 25 min), Arne Torp - Dida Steiro (Haakon Smith-Isaksen i 20 min), John Gustav Laugerud

Etter å ha ligget under 1-2 til pause var det et helt nytt ljangslag som kom på banen i andre omgang. Etter 90 minutter sto det 5-2 til Ljan og sesongens femte strake borteseier var et faktum.

Gårsdagens motstander, Turk Genclik, fikk seg nok en ovveraskelse da de gikk på banen etter pause i går. I første omgang hadde de møtt et Ljan som spilte 4-4-2 og slo mye langt. I andre omgang fikk de møte et Ljan som spilte 3-5-2 og spilte en helt annen fotball. Anført av midtbaneanker Michal og vingbackene Kenneth og John Gustav spilte Ljan rolig, kontrollert og leken fotball langs det humpete Furuset-gresset. Etter hvert rant også målene, fullt fortjent, inn.

Vi har for vane å starte kampene våre ganske dårlig. Så var også tilfellet i går. Ukonsentrert og lurvete forsvarsspill førte til slutt at Stig klipte ned Turks spiss. Straffe! Allerede etter seks minutter. Straffen går ned til Renes venstre side, der ligger vår danske venn og redder straffesparket. Men så begår vi en kollektiv synd - og lar samme mann som skjøt straffesparket sette returen i mål - under Rene.

Heldigvis våkner vi raskt etter den dovne starten og Arne Torp utligner allerede etter åtte minutter. Fra 14 meter bruker Arne innsiden av høyrefoten og skyver ballen inn nede i keepers høyre hjørne. 1-1.

Turk Genclik ligger lavt med spissene og høyt med backfireren og vi slår derfor mye langt. Men er det en ting vi ikke er spesielt gode på så er det nettopp bakromsfotball og langpasninger. I tillegg faller tyrkerne av med forsvaret og bakrommet forsvinner etter hvert. Vi sliter dermed med å få det store spillet til å sitte. Vi kommer likevel til en del sjanser. Vi kan nevne Michals skudd etter corner som har retning for vinkelen helt til Turks stopper får et hode på ballen. I tillegg skyter Stig i tverrliggeren etter et langt kast fra Espen Starheim. Og til slutt er Michal nære skåring på et direkte frispark han svinger over muren.

Men Turk har også sine sjanser. De spiller svært direkte fotball på den humpete gressmatta. Og med to store spisser fungerer dette ganske bra. Lange oppsill, stusser og løp i bakrom. Route one. Det skaper problemer for oss. Fem minutter før pause kommer ledermålet til Turk. Men det er en dødball som skaper skåringa. Et innoverskrudd frispark fra høyreflanken blir møtt med en god heading og ballen går inn i lengste hjørnet. Det er vel ingen overdrivelse å si at ljansforsvaret sover ved denne anledningen.

Med 1-2 til pause går vi til pause. Men trenerne veit råd (ja, nå kommer det litt sjølskryt...). I stedet for å grave oss ned har vi to klare grep vi gjør. Vi legger om til 3-5-2 med Bjarne og Bjørnar som markeringsstoppere og Stig som en slags sweeper og med John Gustav og Kenneth som vingbacker. På topp får Dida selskap av innbytter John. I tillegg legger vi bort langpasningsspillet i stor grad og konsentrerer oss om å spille kortpasningsfotball.

Gleden er stor på sidelinja når vi ser at eksperimentet fungerer. Det er et nytt Ljan som er kommet på banen. Gutta spiller med sjøltillit og kvalitet. Det tar likevel litt tid før sjansene og skåringene kommer, men når de først kommer så renner de på løpende bånd:

2-2: En langpasning fra Bjarne finner Kenneth i bakrom. Alene med keeper løfter Kenneth inn utligninga med venstrefoten. Årets første serieskåring for Kenneth, som spilte en stor andreomgang.

2-3: Nok en presis langpasning fra Bjarne plukker ut Kenneth på bakre stolpe. Kenneth header ballen inn igjen i feltet og finner Dida som skårer på en slags lavtflyvende brasse. Lekkert! Didas sjuende skåring på ni kamper. Slett ikke verst.

2-4: En retur etter en dødball faller ned på 18 meter. Der står Mikke og hamrer ballen i nettet på hel volley med venstrebeinet. Årets andre skåring fra bardudølen og begge er kandidater til årets mål.

2-5: En av mange kontringer. Kenneth har ballen på venstrekanten. Han spiller fri Ståle, som har kommet inn til årets andre innhopp. Ståle finter av en mann og setter ballen ned i keepers høyre hjørne med høyrebeinet. Coachens første skåring på tre år...

I tillegg har vi en rekke sjanser og et par tvilsomme offisdeavgjørelser i mot. I det hele tatt spiller vi meget god fotball i andre omgang. Defensivt har vi full kontroll. Framover på banen kontrer vi tyrkerne i senk. Ballen går kjapt på få touch og vi er flinke til å bruke hverandre. I tillegg får vi inn friske og raske innbyttere som bidrar godt: Tron gjør et godt innhopp som indreløper, Haakon er trygg og god som venstre vingback, John arbeidssom og hissig som bakromsspiss og Ståle greier å fullføre åtte minutter...

Siden Veitvet tapte hjemme mot Oppegård har vi nå seks poengs luke på tabelltoppen. Med en kamp til gode. Nå gjelder det bare å banke Kolbotn 2 neste torsdag så kan vi slå oss på brystet og gratulere oss sjøl med en god vårsesong.